Sporthorloge
Brooks-Ghost-13-heren-hardloopschoen

Beste Brooks hardloopschoenen voor heren


In de zoektocht naar de beste hardloopschoenen zijn comfort, demping, stabiliteit, duurzaamheid, lichtgewicht, ademend vermogen, grip en flexibiliteit cruciale eigenschappen. Deze elementen bepalen de kwaliteit en functionaliteit van een schoen, wat essentieel is voor een optimale hardloopervaring. Voor mij persoonlijk is de “Brooks Ghost 13” voor heren de ultieme keuze, die een uitstekende balans biedt tussen deze belangrijke kenmerken. In dit blog bespreek ik waarom de Brooks Ghost 13 uitblinkt als de beste hardloopschoen. En waarom ik altijd oude versies van goede hardloopschoenen koop.

Brooks-Ghost-13-heren-hardloopschoen
Brooks-Ghost-13-heren-hardloopschoen

Review: Brooks Ghost 13 hardloopschoen

De Brooks Ghost 13 hardloopschoenen zijn ontworpen voor mannen en hebben een neutrale afwikkeling, ideaal voor hardlopen. Ze zijn voorzien van EVA-demping over de gehele schoen en hebben een mesh buitenkant met een polyester voering. De schoenen zijn laag uitgesneden, met een vetersluiting en een rubberen zool. Ze zijn geschikt voor gebruik op de weg en hebben een uitneembare zool. Het gewicht van de schoen is ongeveer 750 gram.

Update 13-1-2024: inmiddels heb ik 30 dagen bijna iedere dag op deze schoenen hardgelopen, hieronder mijn belangrijkste bevindingen over de Brooks Ghost 13.

Voordelen:

 1. Uitstekend comfort, voelt heerlijk zacht voor de voeten.
 2. Biedt een stabiele loopervaring, wat ideaal is voor langere, rustige hardloopsessies.
 3. Zeer ademend, zelfs op warme zomerdagen.
 4. Goede grip op zowel natte als droge oppervlakken.
 5. Biedt een soepele overgang en is flexibel, wat natuurlijke voetbewegingen bevordert.

Nadelen:

 1. Niet geschikt voor snelle runs.
 2. De buitenzool heeft een beperkte duurzaamheid en slijt snel.
 3. Valt klein, maatvoering kan een probleem zijn.
 4. Minder responsief, wat kan tegenvallen voor snelheidsliefhebbers.
 5. Vrij zwaar in vergelijking met sommige concurrenten.
 6. Ontwerp is uit 2020, mogelijk niet de nieuwste technologie├źn.

Waarom ik oudere modellen hardloopschoenen koop

De nieuwe Brooks Ghost 14 hardloopschoenen zullen in mei 2024 te koop zijn. Ieder jaar komt er een nieuwe versie uit van de Ghost. Toch zijn er een paar zaken altijd ieder jaar hetzelfde: de ghost is een neutrale hardloopschoen, die echt heerlijk zacht loopt. Ik hoef niet perse het nieuwste model. Een nieuw model Brook Ghost is vaak voor EURO 149,95 te koop. Terwijl oudere modellen zoals de Ghost 13 en 14 voor serieus 74 euro te koop staan (zie hieronder). Die koop ik met 50% korting.

Zijn de oudere modellen wel goede hardloopschoenen?

Mijn ervaring is dat een hardloopschoen van 3 edities terug, nog steeds de goede eigenschappen heeft van een nieuwe versie van de hardloopschoen. De hardloopschoenen worden op kamertemperatuur in magazijn bewaard en bevatten silicagel zakjes in de doos. Silicagel bestaat uit vochtabsorberende kristallen en de zakjes worden dan ook gebruikt om producten -zoals elektronica- te beschermen tegen vocht.

Brooks Ghost 13 versus Ghost 12

De Brooks Ghost 13 biedt een zachter gevoel onder de voet en verbeterde ademendheid in vergelijking met de Ghost 12. De Ghost 12 daarentegen heeft een iets betere duurzaamheid en een meer responsieve ervaring. Beide schoenen zijn uitstekend voor dagelijkse trainingen, maar de Ghost 13 is meer gericht op comfort en stabiliteit, terwijl de Ghost 12 meer veelzijdigheid biedt, met een betere geschiktheid voor zowel snelle als langzame runs. Als je op zoek bent naar een schoen die vooral comfortabel is voor langere, rustige runs, dan zou de Ghost 13 de betere keuze zijn. Voor hardlopers die een mix van snelheid en duurzaamheid waarderen, blijft de Ghost 12 een sterke optie

Brooks Ghost 14

De Ghost 14 biedt een uitstekende pasvorm en comfort met een zacht voetbed en een comfortabel zacht mesh bovenwerk. Dit model is iets breder maar zit niet te ruim, en biedt voldoende ruimte bij de tenen. Het heeft een goede demping, wat belangrijk is voor hardlopers met eerdere knieblessures.

Brooks Ghost 15

De nieuwste Ghost 15 heeft een lichtere demping en een verbeterd bovenwerk voor een perfecte pasvorm. Dit model combineert ultrazachte demping met een gesegmenteerd Crash Pad voor een extreem soepel verloop van afzet tot landing. Het heeft een verbeterde pasvorm dankzij het nieuwe Engineered air mesh bovenwerk, wat ook nog een hoger ademend vermogen heeft voor extra comfort. De verfijnde 3D Fit Print structuur biedt extra ondersteuning tijdens het lopen.

Alle drie de modellen staan bekend om hun uitstekende demping, comfort en stabiliteit, wat ze geschikt maakt voor dagelijkse hardloopsessies. Ze hebben allemaal een neutrale afwikkeling en zijn ideaal voor runs op een verharde ondergrond.

De belangrijkste verschillen tussen de modellen liggen in de pasvorm, het gewicht van de demping, en de ontwikkelingen in het bovenwerk en de structuur. De Ghost 15 is bijvoorbeeld lichter in demping vergeleken met zijn voorgangers en heeft een verbeterde pasvorm en ademend vermogen.

Op basis van deze vergelijking, zou een hardloper afhankelijk van zijn of haar voorkeuren kunnen kiezen voor de extra stabiliteit en duurzaamheid van de Ghost 13, de brede en comfortabele pasvorm van de Ghost 14, of de lichtere demping en verbeterde pasvorm van de Ghost 15.