Sporthorloge
activity tracker de beste van 2020

Beste activity trackers 2021

De beste activity tracker van 2021 kopen? In deze koopgids vind je een run-down van Fitbit, Garmin, Fitgear, Polar, Apple, Huawei en Samsung modellen. De beste activity trackers koop je tegenwoordig onder de 100 euro. Een activity- of fitness tracker, meet alle dagelijkse activiteiten en helpt jou om gezonder te worden. Want als je meer beweegt, verklein je de kans op onder meer hart- en vaatziekten en diabetes. Een activity tracker is een van de meest krachtige tools die je om je pols kunt hebben. Een goede activity tracker meet hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en hoe je slaapritme is. Bij het tellen van stappen is nauwkeurigheid erg belangrijk. Dit onderscheid goedekope activity trackers van de beste activitytrackers. In tegenstelling tot een wat groter sporthorloge, kun je een activity tracker comfortabel 24 uur per dag dragen. Een activity tracker is als een goede coach en houd je score bij en motiveert je om iedere keer wat meer te bewegen of te sporten. En je eigen records te breken.

update: 01-01-2021 de nieuwste activity trackers van 2021 zijn toegevoegd.

Top 7 activity trackers

1️⃣ Fitbit Charge 4

Voor de meeste mensen zal de Fitbit Charge 4 de beste activity tracker zijn. Hij is licht en stijlvol, heeft veel uithoudingsvermogen en biedt smartphone-meldingen naast alle fitnesstracks die je nodig hebt. Het is ook 1 van de meest betaalbare fitness trackers op de markt.

 • Zeer licht om de pols.
 • GPS werkt goed.
 • Uitgebreide hartslag statistiek.
 • Batterijduur 7 dagen.

2️⃣ Xiaomi Mi Band 5

 • Groter scherm
 • Verbeterde sensor 
 • Waterdicht, tot 5ATM
 • Betere slaap analyse, met REM slaap,
 • Meet veel activiteiten, nieuw: yoga, roeien, rope jump,

De Xiaomi Mi Band 5 kost slechts 30 euro. Voor dat bedrag krijg je een tracker met acceleratiemeter, gyroscoop, hartslagmeter én oled-touchscreen.  De gloednieuwe Mi Band 5 komt met een 1.1 inch scherm. De tracker is een langwerpige ‘pil’ die in een band van zacht kunststof vastzit. De activity tracker trackt je dagelijkse activiteit en berekend jouw PAI score. PAI staat voor Personal Activity Intelligence, en geeft je wekelijkse inspanning aan op een schaal van 100. Hoe meer je je hart klopt, of het nu gaat om een stevige wandeling of een HIIT-les, hoe meer punten je krijgt. Het is gemakkelijk te begrijpen en effectief.

Om het apparaat op te laden, haal je het weer uit de band en schuif je het uiteinde aan de meegeleverde laadkabel. Door te scrollen op het scherm heb je toegang tot informatie over stappen, geschatte afstand, calorieverbruik, hartslag, het weer, notificaties, stopwatch, timer, muziekbediening en workouts. De Mi Band 5 heeft een lange accuduur en gaat met 24 uur hartslagmonitoring ingeschakeld zo’n 5 dagen op 1 batterij.

Activity tracker voor dames kopen?

Lees in onze koopgids: Activity tracker dames wat het meest elegante activity tracker dames model is.

3️⃣Fitbit Inspire 2

De Inspire 2 is gebouwd voor het bijhouden van je bewegingen overdag en ‘s nachts. Het omvat de basis, het volgen van stappen, afstand, verbrande calorieën en het opdienen van inactiviteitsmeldingen. Het zal ook continu de hartslag monitoren gedurende de dag en de nacht. U kunt nog steeds een onderbreking van de slaapfasen zien, inclusief de belangrijke REM-fasen. De Inspire 2 biedt een goede mix van tracking basics, ondersteund door een app die net zo gebruiksvriendelijk blijft als altijd.

 • Lange batterijduur (> 5 dagen)
 • Fijne Fitbit app
 • Sleep tracking
 • Continue harstlagmonitoring
 • Kleine formaat

4️⃣ Huawei Band 2 Pro

5️⃣ Samsung Galaxy Fit

6️⃣Garmin Vivosport HR

7️⃣ Polar A370

Activity tracker test consumentenbond

Bij de Consumentenbond testen ze voortdurend activity trackers en kijken daarbij onder andere naar fitness- en ‘smart’-mogelijkheden, gebruiksgemak en de batterijduur.

Xiaomi Mi Band versus Fitbit Charge

Voordelen van een activity tracker

Waarom houden mensen zo van hun fitness trackers? Het belangrijkste voordeel, zullen de meeste van hen u vertellen, is dat het dragen van de tracker hen motiveert om actiever te zijn. Voor veel mensen is lichaamsbeweging lonender als ze cijfers in zwart-wit kunnen zien die aangeven hoe goed ze het doen. Ze raken meer opgewonden over het raken van een specifiek doelwit, zoals 10.000 stappen per dag, dan over het vage doel om gezonder te zijn.

 • Je algehele gezondheid te begrijpen. Het gebruik van een activity tracker kan je helpen om erachter te komen of je elke dag genoeg stappen maakt om gezond te zijn. Je kunt het gebruiken om te zien of je genoeg slaap krijgt of om je hartslag in rust te meten.
 • Meet de vooruitgang in de richting van de doelen. Een activity tracker kan je helpen om te zien hoe jouw sportprestaties in de loop van de tijd veranderen. Dit kan je helpen erachter te komen welke dingen voor jouw werken of welke dingen niet voor je werken.
 • Train effectiever. Als je probeert af te vallen, kan een fitness tracker je laten zien wanneer je hartslag zich in de ideale zone bevindt om te trainen. Dit kan je helpen het meeste resultaat uit je trainingen te halen. Als je een serieuze atleet bent, kan een activity tracker je snelheid en afgelegde afstand bijhouden, zodat je kunt zien hoe goed je trainingsschema werkt. Als je net begint, probeer dan een bewezen thuisworkoutplan.

Een studie uit 2015 in het American Journal of Public Medicine (AJPM)[1] gaf een groep vrouwen met overgewicht een activity tracker en een stappenteller aan de andere controle groep. De vrouwen die de trackers gebruikten verhoogden hun trainingsniveau met ongeveer 38 minuten per week. Dat is veel minder dan het doel van 10.000 stappen per dag waar ze naar streefden, maar het is meer dan het dubbele van wat ze eerder kregen. De controlegroep met een stappenteller heeft het aantal lichaamsbeweging helemaal niet verhoogd. Maar niet alle studies [2] [3] laten een bewezen effect zien van activity trackers.

Hoe werkt een activity tracker?

Stappenteller

Vrijwel elke activity tracker bevat een versnellingsmeter, een apparaat dat meet hoe snel iets zijn snelheid of richting verandert. Met behulp van dit apparaat kan de tracker het aantal stappen dat je zet tellen en je bewegingen van de ene naar de andere kant of op en neer meten.

Op het schermpje van de tracker staat het resultaat van de
dag. De tracker zet de gegevens over naar een app op je smartphone.
Dat doet hij draadloos via bluetooth. De app verwerkt de stappen in
overzichten, bijvoorbeeld per dag, week en maand. Zo weet je gaandeweg of je genoeg beweegt.

Hartslagmeting

De meeste activity trackers hebben een ingebouwde hartslagmeter. Die
meet je hartslag via de pols, gedurende de hele dag. Je rusthartslag is
een goede indicatie van je conditie. Door elke dag op hetzelfde tijdstip
te meten, ontstaat er een beeld van je vorderingen.

Sensoren

Duurdere activity trackers beschikken over meer sensoren. Ze kunnen bijvoorbeeld een gyroscoop aan boord hebben, die in elke richting rond een vaste as kan draaien, om uit te zoeken of je zit, staat of ligt. Een barometer, die de luchtdruk meet, kan jouw hoogte berekenen om te bepalen hoeveel trappen je hebt genomen. En een piepklein GPS-toestel kan je locatie bijhouden, wat handig is om je route op een lange afstand of op de fiets vast te leggen.

Vitaliteit

Veel activity trackers bevatten een hartslagmeter om je hartslag te meten, zowel tijdens de training als in rust. Sommige kunnen ook je huidtemperatuur en transpiratieniveau detecteren. Ze combineren deze gegevens met jouw hartslag om erachter te komen hoe hard je aan het trainen bent.

Calorieën

Een activity tracker is een handig hulpmiddel bij afvallen, omdat hij het
aantal verbruikte calorieën bijhoudt. Dat doet hij op basis van onder
meer je lengte, leeftijd en gewicht. Bij modellen met een hartslagmeter
telt de intensiteit van een activiteit mee bij het berekenen van de verbruikte calorieën. Hoe hoger je hartslag tijdens een inspanning, hoe
meer verbruikte calorieën. Deze ‘actieve’ calorieën worden opgeteld bij
de calorieën die je standaard in rust verbruikt.

De meeste activity trackers gebruiken je hartslag om te schatten hoeveel calorieën je in de loop van de dag hebt verbrand. Met sommige Apps zoals MyFitnessPal kun je precies bijhouden hoeveel calorieën met je voeding hebt ingenomen. Zo kun je bijhouden hoeveel calorieën je hebt gegeten tegen verbrande calorieën om te helpen met gewichtsverlies.

Slaap

Een activity tracker kan redelijk nauwkeurig bijhouden hoe goed je slaapt. Ze detecteren beweging terwijl je ligt om erachter te komen wanneer je wakker bent, licht slaapt of diep slaapt. Deze functie werkt niet altijd goed. Veel activity trackers beweren vaak dat je meer of minder uren hebt geslapen dan je in werkelijkheid hebt gedaan.

Notificaties

De meeste activity trackers kunnen je een notificatie sturen als je nieuwe berichten hebt ontvangen. Ze kunnen je informeren over binnenkomende gesprekken, sms’jes, e-mail en zelfs social media berichten.

Veelgestelde vragen over activity trackers

Wat is het verschil tussen een activity tracker en een smartwatch?

Een activity tracker meet 24 uur per dag je activiteiten en gezondheid. Bijvoorbeeld: stappen, verbruikte calorieën, uren slaap. Een smartwatch is iets minder geschikt om tijdens het sporten te dragen.

Meten fitness trackers ook krachttraining?

De meeste fitness trainers meten geen individuele oefeningen. Ze meten vooral de tijd, hartslag en calorieën.

Wat kunnen activity trackers bijhouden?

Locatie, afstand, stappen, hartslag, verbrandde calorieën,

Kun je een activity tracker gebruiken zonder telefoon?

Ja. De meeste activity of fitness trackers kunnen onafhankelijk van een smartphone worden gebruikt. De Apps zijn wel handig om jouw activiteiten uit te lezen en te analyseren.

Hoe kan een activity tracker de calorieën bijhouden?

Op basis van de hartslaggegevens en de totale beweging wordt een nauwkeurige inschatting gemaakt van de totaal verbrandde calorieën.

Waarom gebruiken mensen fitness trackers?

Weten hoe ver je jouw sportdoelen hebt bereikt werkt motiverend. In de statistieken kun je per dag, week of maand zien hoeveel meer of minder je gesport hebt.

Hoe nauwkeurig zijn activity trackers?

Activity trackers zijn nauwkeurig genoeg om voor de meeste mensen en de meeste doeleinden nuttig te zijn. Als je uitgebreidde trainingsanalyses wilt hebben, kun je kijken naar een sporthorloge.

Hoe lang moet een fitness tracker meegaan?

Fitnesstrainers kunnen tot vijf jaar meegaan. Problemen met het opladen van de batterij en gebroken onderdelen zoals de band en het scherm leiden uiteindelijk vaak tot hun ondergang.

Hoeveel calorieën is 10000 stappen?

Afhankelijk van je gewicht verbrandt het lopen van 10.000 treden tussen 250 en 600 calorieën.

Bronnen

1 Cadmus-Bertram, Lisa A., et al. “Randomized trial of a Fitbit-based physical activity intervention for women.” American journal of preventive medicine 49.3 (2015): 414-418.

2Ridgers, Nicola D., Melitta A. McNarry, and Kelly A. Mackintosh. “Feasibility and effectiveness of using wearable activity trackers in youth: a systematic review.” JMIR mHealth and uHealth 4.4 (2016): e129.

3Jakicic, John M., et al. “Effect of wearable technology combined with a lifestyle intervention on long-term weight loss: the IDEA randomized clinical trial.” Jama 316.11 (2016): 1161-1171.

4Evenson, Kelly R., Michelle M. Goto, and Robert D. Furberg. “Systematic review of the validity and reliability of consumer-wearable activity trackers.” International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 12.1 (2015): 159.

5Kooiman, Thea JM, et al. “Reliability and validity of ten consumer activity trackers.” BMC sports science, medicine and rehabilitation 7.1 (2015): 24.