Sporthorloge

Hartslagmeter kopen? ❤️de 7 best geteste

De beste hartslagmeters zijn zo comfortabel dat je vergeet dat je ze draagt, en ze helpen je bij je training door consistente en nauwkeurige hartslaggegevens te leveren. De belangrijkste metriek voor atleten om traingingsinspanning en herstel te meten is de hartslag.

De beste hartslagmeter helpt je jouw hartslag comfortabel en nauwkeurig bij te houden – hier is onze selectie van de beste hartslagmeters die je in 2021 kunt kopen. We bespreken eerst optische hartslagmeting via een sporthorloge en daarna hartslagmeters via een borstband.

Optische hartslagmeter via sporthorloge

Bij het kopen van een hartslagmeter is de eerste keuze tussen optische hartslagmeting via de pols of via een losse borstband. Bij optische hartslagmeting wordt je hartslag gemeten door middel van LED licht om het bloed door je aderen te zien. Optische sensoren zijn geïntegreerd in de meeste sporthorloges, activity trackers en smartwatches van onder meer Garmin, Fitbit, Polar en Apple. Maar zijn optische hartslagmeters even nauwkeurig als borstbanden?

Optische polsbandjes zijn veel comfortabeler en handiger, en als je rustig loopt, zouden ze hun werk prima moeten doen. Maar als je de intensiteit opvoert, aan functionele fitness doet of HIIT-workouts doet, kunnen optische sensoren op de pols de snelle pieken en dalen in BPM niet aan. Ze kunnen ook in de war raken door bewegingen van de pols tijdens oefeningen. Op dit punt is een borstband beter – hoewel sommigen die veel minder comfortabel vinden om te dragen.

Op Dokterfit.nl is er in augustus 2022 een uitgebreide hartslagmeter test uitgevoerd. Tijdens een onafhankelijke test door hardlopers werden daar de nieuwste modellen van Polar en Garmin getest. Bekijk wat de beste hartslagmeter is.

hartslagmeter via optische sensor op sporthorloge
hartslagmeting via sporthorloge

Beste optische hartslagmeters

Beste hartslagmeter voor hardlopers: 1️⃣ Garmin 245

De hartslagmeter van de Garmin 245 is erg nauwkeurig. De 245 is klein en licht, zit comfortabel strak tegen je pols. Wij vinden de Garmin Forerunner 245 een goed sporthorloge voor hardlopers die een betrouwbaar, traditioneel hardloophorloge willen met smartwatchfuncties en een nauwkeurige hartslagmeter.

VoordelenNadelen
➕ Betrouwbare hartslagmeting➖ Triatleten missen barometer
➕ Beste prijs-/ kwaliteitsverhouding
➕ Wifi, Bluetooth en ANT+ connecties
➕ Goedkoop sporthorloge

Beste hartslagmeter voor multi-sporters 2️⃣ Polar Ignite 2

De Polar Ignite 2 is de beste hartslagmeter voor multi sporters die geen borstband willen dragen. De Ignite 2 voldoet aan bijna alle eisen voor actieve sporters. De tracking- en trainingsfuncties zijn uitgebreid en de hartslagmeting is nauwkeurig.

VoordelenNadelen
➕ Lichtgewicht aluminium➖ Minder smartwatch functies
➕ Betrouwbare hartslagmeter
➕ Inzichten in training en herstel
➕ Uitstekende app

Meest luxe sporthorloge met optische hartslagmeting 3️⃣ Garmin Fenix 6

De Garmin Fenix 6 is een van de beste sporthorloges, zo niet de beste die er te koop is. De Fenix 6 heeft de meest geavanceerde hartslagmeting. Dit sporthorloge heeft de beste looks. Er is echter een nadeel. Er hangt een stevig prijskaartje aan dat de meeste mensen zal afschrikken.

VoordelenNadelen
➕ Mooi ontwerp➖ Duur
➕ Betrouwbare hartslagmeter
➕ Spo2, VO2 meting, Garmin Pay
➕ Meest complete sporthorloge

Hartslagmeting via borstband

hardloper met hartslagmeter als borstband
hardloper met hartslagsensor in borstband

De klassieke hartslagborstriem maakt gebruik van sensoren die tegen jouw huid worden gedrukt om de elektrische impulsen te meten die het samentrekken en uitzetten van de spieren in jouw hart regelen (ECG). Optische sensoren daarentegen schijnen licht door uw huid (LED) en meten de variatie in de bloedstroom. Zelfs met de aanzienlijke technologische vooruitgang is de klassieke, op ECG gebaseerde borstband nog steeds het meest nauwkeurig en de beste keuze voor atleten die intensief trainen.

Voor borstbanden gebruiken de meesten ANT+, dat alleen compatibel is met gespecialiseerde hardloophorloges die dezelfde connectiviteit gebruiken – d.w.z. Garmin, Polar en Suunto horloges. Wie zijn telefoon wil gebruiken om te trainen, moet op zoek naar een bandje met Bluetooth, dat verbinding maakt met apps als Strava, Runkeeper en Endomondo.

Beste hartslagmeters via borstband

Beste hartslagmeter via borstband: 1️⃣ Polar H10

Polar is niet voor niets al sinds 1976 wereldleider op het gebied van hartslagmeting. Hun producten zijn van uitzonderlijke kwaliteit en kunnen worden beschouwd als de goud standaard op het gebied van hartslagmeting. Met opmerkelijke precisie, extreme duurzaamheid en een comfortabele band is de Polar H10 momenteel een van de beste hartslagmeters die er zijn. Het zal je moeite kosten een betere te vinden voor minder dan 80 euro. De Polar H10 is waterdicht, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en compatibel met vele populaire apps, zoals Strava, TrainingPeaks, MyFitnessPal, Endomondo en Nike+ Run Club.

VoordelenNadelen
➕ Goede kwaliteit➖ Minder comfortabel voor sommigen
➕ Eenvoudig in gebruik
➕ Meest betrouwbare hartslagmeting
➕ Beste hartslagmeter via borstband

Beste Garmin hartslagmeter: 2️⃣Garmin HRM Run

Garmin staat bij hardlopers bekend om zijn uitzonderlijk betrouwbare, nauwkeurige en gebruiksvriendelijke GPS-horloges en maakt nu een borstbandmonitor die dezelfde standaard voor prestaties en kwaliteit biedt. Naast het bijhouden van uw hartslag, evalueert de HRM-Pro ook uw hardloopvorm door het leveren van meetgegevens over verticale oscillatie, grond contact tijd, staplengte, en verticale verhouding. Zwemmers zullen waarderen dat het zelfs veranderingen in de hartslag tijdens verschillende intervallen bijhoudt, zodat ze hun inspanningen tijdens een training gemakkelijk kunnen vergelijken.

VoordelenNadelen
➕ Lekker licht en comfortabel➖ Minder comfortabel voor sommigen
➕ Goedkoop
➕ Nauwkeurige hartslagmeting
➕ 6 verschillende hardloop gegevens

Beste bluetooth hartslagmeter: 3️⃣Wahoo Tickr Fit

Deze hartslagmeter van Wahoo is een goede keuze als je jouw hartslagmeter op meerdere bluetooth apparaten tegelijk wilt aansluiten. Je kunt deze hartslagsensor zowel op je sporthorloge als je telefoon aansluiten en beiden registreren je hartslag.

VoordelenNadelen
➕ 2 bluetooth apparaten tegelijk➖ Minder bekend merk
➕ Hartslagmeting in je favoriete app
➕ Goedkoper dan de Polar H10

Veelgestelde vragen over hartslagmeting

Hoe werken hartslagmeters?

Borstband hartslagmeters gebruiken meestal elektrocardiografie om de elektrische activiteit van het hart te meten, terwijl armband- en horlogemonitors kleine LED-lampjes gebruiken om de bloedstroom door de huid te meten in een proces dat fotoplethysmografie wordt genoemd. Bij beide soorten monitoring worden de verzamelde gegevens vervolgens doorgestuurd naar een ontvanger, zoals een horloge of app, zodat u uw hartslag in real-time kunt bekijken.

Wat is de beste hartslagmeter?

De beste hartslagmeter is de Garmin 245. Voor de meeste sporters is dit een goede hartslagmeter.

Wat kost een goede hartslagmeter?

Een sporthorloge met hartslagmeter kost tussen de €179 en €399. Een borstband met hartslagsensor kost tussen de €50 en €100.

Hoe nauwkeurig is een hartslagmeter?

Hartslagmeting via een sporthorloge is goed als je een 5-7% afwijking accepteert. Wil je nauwkeurige hartslagmeting? Kies dan voor een borstband.

Hoe lees je de resultaten van een hartslagmeter?

Veel mensen gebruiken een hartslagmeter tijdens het sporten om hun streefhartslagzone te bereiken en het meeste uit hun workouts te halen. Sommige basismonitors geven alleen je hartslag door, dus het is aan jou om jouw streefzone te bepalen op basis van jouw leeftijd en conditieniveau en om te bepalen of je de juiste hoeveelheid inspanning levert.

Bronnen

Pasadyn, Selena R., et al. “Accuracy of commercially available heart rate monitors in athletes: a prospective study.” Cardiovascular diagnosis and therapy 9.4 (2019): 379.

Makivić, Bojan, Marina Nikić Djordjević, and Monte S. Willis. “Heart Rate Variability (HRV) as a tool for diagnostic and monitoring performance in sport and physical activities.” Journal of Exercise Physiology Online 16.3 (2013).