Sporthorloge

Fitbit charge 4 review: een krachtige activity tracker

De Fitbit charge 4 is de nieuwste activity tracker van Fitbit met GPS tracking en hartslagmeting. Ik heb deze tracker uitvoerig getest, door er veel kilometers mee te wandelen, hardlopen, zwemmen en fietsen.

Ervaring met Fitbit Charge in het kort

Laat ik ik voordat we dieper in gaan op mijn ervaringen met de Fitbit Charge 4, deze tracker kort samenvatten: het is de meest geavanceerde activity tracker van het bedrijf Fitbit dat activity tracking als beste doet en eigendom is van Google. Het is de beste activity tracker die je vandaag kunt kopen. De Fitbit Charge 4 ziet er bijna identiek uit als zijn voorganger de Fitbit Charge 3, inclusief het touchscreen in grijstinten, maar de toevoeging van ingebouwde GPS maakt een enorm verschil. De Fitbit charge is goede keuze als je voor je plezier en gezondheid traint en niet teveel geld wilt uitgeven aan een sporthorloge met een stortvloed aan gegevens over tussentijden, cadans en hoogteverschillen.

VoordelenNadelen
✔️ ingebouwde gps? leesbaarheid scherm
✔️ mooie vormgeving
✔️ stimuleert om te gaan sporten
✔️ 7 dagen batterijduur
✔️ gebruiksgemak
✔️ waterdicht tot 50 meter

Fitbit Charge 4 belangrijkste kenmerken

De Fitbit Charge 4 is slank, meet 35,8 mm x 22,7 mm x 12,5 mm, en is zo licht dat je gemakkelijk vergeet dat je hem draagt – een echt pluspunt voor een apparaat dat je ‘s nachts en overdag wilt dragen. Het horloge bewaart gedetailleerde activiteitsgegevens van de afgelopen week, en jouw totale stappen, afstand, beklommen stappen en verbrande calorieën voor de afgelopen 30 dagen.  Een optische sensor aan de binnenkant van het horloge meet je hartslag elke seconde tijdens het trainen, en elke vijf seconden de rest van de tijd. Ingebouwde GPS is een echte game-changer voor de Fitbit Charge 4, en maakt het een goedkoper alternatief voor wie houdt van het bijhouden van het hardlopen, fietsen en zwemmen, maar niet hele gedetailleerde gegevens nodig heeft die sporthorloges van Garmin of Polar bieden. 

Met NFC kun je de Fitbit Charge 4 gebruiken voor contactloze betalingen via Fitbit Pay, en je kunt de Spotify-app op je telefoon bedienen via Bluetooth. Het apparaat is waterbestendig tot een diepte van 50 meter, waardoor het geschikt is om mee te zwemmen, douchen en zweten, maar Fitbit adviseert om na afloop even de tijd te nemen om het bandje te drogen.

Design van de Charge 4

De Fitbit Charge 4 bestaat nog steeds uit een kleine trackermodule die met een eigen connector op verschillende bandjes kan worden aangesloten. De activity tracker ziet er mooi uit en kun je comfortabel 24 uur per dag dragen.

Fitbit Charge 4 uiterlijk en design
Fitbit Charge 4: een elegant uiterlijk

Het display van de Fitbit Charge 4 is hetzelfde als dat van de Charge 3. Het heeft een monochroom OLED-display dat net groot genoeg is om meldingen en activiteitsstatistieken te tonen zonder al te krap aan te voelen. Het is een 60×100 pixel touchscreen en de grijze kleuren zorgen voor een lange batterijduur van 7 dagen. De zichtbaarheid buitenshuis is goed, en ik heb nooit problemen gehad om het display in direct zonlicht te zien. Dit is ook een touchscreen display, dus je hoeft niet langer frustrerend op het scherm te tikken zoals bij de Fitbit Charge 2.

Fitbit Charge 4 Special edition

De special edition van de Charge 4 wordt geleverd met een heel mooi geweven bandje (naast de klassieke bandjes) gemaakt van gerecycled materiaal. Als je de Fitbit Charge 4 Special Edition koopt krijg je behalve de reflecterende geweven band er ook een classic bandje bijgeleverd.

Fitbit Charge bandjes

Fitbit Charge 4 bandjes werken met Charge 3 bandjes, dus als je overweegt te upgraden, hoef je geen nieuwe bandjes te kopen. Er zijn twee kleurstellingen beschikbaar – Zwart en Rosewood – en elk model wordt geleverd met zowel kleine als grote bandjes in de doos. De speciale editie van de Charge 4 wordt geleverd met een heel mooi geweven bandje (naast de klassieke bandjes) gemaakt van gerecycled materiaal. Op Bol.com zijn er veel mooie Fitbit Charge bandjes te koop.

Fitbit Charge bandjes zijn aanpasbaar
Fitbit Charge bandjes kun je makkelijk vervangen

Interface

De interface van de Fitbit Charge 4 is intuïtief, met alleen het touchscreen en een discrete knop aan de linkerrand als bedieningselementen. Tik op de knop of til je pols op om het scherm te activeren, veeg vervolgens naar rechts om toegang te krijgen tot de verschillende menu’s en instellingen van het apparaat.

Het scherm reageert snel en is veel helderder dan het op foto’s lijkt, met vloeiende overgangen tussen menu’s, en er zijn altijd maar twee menu-opties tegelijk op het scherm, zodat je niet per ongeluk de verkeerde selecteert (wat gemakkelijk een probleem had kunnen zijn met zo’n klein scherm). Als je omhoog veegt, zie je je dagelijkse statistieken, waaronder het aantal stappen, de afgelegde afstand en het aantal verbrande calorieën.

Met de enige knop ga je terug naar het vorige scherm of naar de klok. Als je omlaag veegt, ziet je jouw recente sms-berichten en oproepen. Wil je niet gestoord worden? Druk op het scherm en houd het ingedrukt.

Je kunt kiezen welke apps op het apparaat worden weergegeven, maar wij vonden de weer-app bijzonder handig, zodat je niet je telefoon hoeft te pakken, een weer-app hoeft te laden en naar de weersverwachting voor morgen hoeft te scrollen. Het is representatief voor de hele Charge 4-ervaring: alleen de info die je nodig hebt – wordt duidelijk gepresenteerd. Geen franje, maar er ontbreekt ook niets.

Activity tracking

Wanneer het tijd is om actief te worden, geeft de Fitbit Charge 4 een zachte zoemtoon om je eraan te herinneren op te staan en je benen te strekken (de frequentie hiervan kan via de app worden aangepast, of helemaal worden uitgeschakeld). Dit gaat vergezeld van je huidige aantal stappen om je aan te moedigen in beweging te komen. De Fitbit Charge 4 kan zes activiteiten bijhouden, maar je kunt er maar voor vier snelkoppelingen maken op het apparaat zelf, dus je zult moeten kiezen welke je het vaakst gebruikt. Dit kan frustrerend zijn als je je workouts graag gevarieerd houdt en zowel binnen als buiten traint.

Het is ook belangrijk op te merken dat, hoewel het toestel automatisch kan detecteren wanneer je met een training bent begonnen, je geen GPS-kaart van de training kunt zien, tenzij je voor de start een activiteitstype hebt geselecteerd. Als je dat hebt gedaan, krijg je je route te zien, samen met snelheid, afstand en hartslag. Dit zijn veel minder gegevens dan die van een speciaal hardloophorloge, maar ze zijn ruim voldoende voor een recreatieve loper.

Als je wat dieper graaft in de statistieken voor na de training, zie je je Active Zone Minutes (daarover zo dadelijk meer), verbrande calorieën en afgelegde stappen, die je allemaal kunt delen, bewerken of verwijderen. Het is jammer dat er geen korte uitleg over de Active Zone Minutes op dit scherm staat – om er meer over te weten te komen, moet je op een link tikken en een pagina in je webbrowser openen.

Hardlopen met de Fitbit Charge

Hardlopen is altijd belangrijk aandachtspunt geweest in de Charge-serie, maar voorheen was een smartphone nodig voor GPS – en dat leverde altijd wat onnauwkeurigheden op met GPS metingen. Dit is verleden tijd. De Fitbit Charge heeft een ingebouwde GPS module. We hebben meerdere keren hardgelopen met de Charge 4 en vonden de nauwkeurigheid met GPS perfect (we hebben de resultaten vergeleken met zowel een Apple Watch als een Garmin hardloophorloge). Je loopjes worden geregistreerd in de Fitbit app, en worden mooi gepresenteerd.

fitbit charge hardloop scherm
Weergave van hardloopstatistieken

Je kunt je tussentijden per kilometer of mijl zien, en je hartslagzones, waar we zo op komen. Fitbit is niet geweldig voor hardlopers, omdat ALLE oefeningen worden geregistreerd, dus je zult veel willekeurige automatisch gemarkeerde wandelingen tussen je runs vinden – en er is geen echte focus op hoe je vooruitgaat als hardloper, alleen hoe die oefening je gezondheid beïnvloedt. Hardlopen heeft altijd geleefd op de Charge-serie, maar voorheen was een smartphone nodig voor GPS – en dat levert problemen op met de nauwkeurigheid, afhankelijk van waar die telefoon is geplaatst. Nu kan hij dat alleen. We hebben meerdere keren hardgelopen met de Charge 4 en vonden de nauwkeurigheid met GPS perfect (we hebben de resultaten vergeleken met zowel een Apple Watch als een Garmin hardloophorloge). Je kunt er altijd voor kiezen om Fitbit aan Strava te koppelen, dan krijg je het beste van twee werelden

Fitbit Charge 4: hartslagmeting

De hartslagmeting van de Charge 4 is nauwkeurig en betrouwbaar, maar hij laat je in de steek bij de hoogste intensiteit bij bijvoorbeeld een high interval training. Tijdens een aantal rustige loopjes waren we erg tevreden over hoe hij presteerde in vergelijking met een borstband, zelfs in het 190+ bpm bereik. Hieronder zie je dat de hartslagmeting van de Fitbit Charge 4 nagenoeg overeenkomt met de hartslagmeting door middel van een borstband door een duur Garmin Fenix 6 sporthorloge.

hartslagmeting Fitbit Charge 4
Hartslagmeting gelijk aan borstband meting met duur sporthorloge

Fitbit App

Elke activity tracker is slechts zo sterk als de bijbehorende app, dus het is geweldig om te zien dat de mobiele app van Fitbit een grote update heeft gekregen voor de release van de Charge 4. De installatie is eenvoudig: log in op je Fitbit-account op je telefoon (of maak een nieuwe aan), selecteer vervolgens de Charge 4 in de lijst met beschikbare opties. De app zoekt hem via Bluetooth en vraagt vervolgens om een viercijferige pincode die op het scherm van het apparaat wordt weergegeven. Vervolgens word je gevraagd om de firmware van het apparaat bij te werken; een proces dat een paar minuten duurt en vereist dat u het apparaat dicht bij jouw telefoon houdt. Als je eenmaal binnen bent, zult je merken dat alles in de app eenvoudig toegankelijk is via grote knoppen – je hoeft dus niet door menu’s te bladeren.

Fitbit-App-gebruiksvriendelijk
Fitbit App: overzichtelijk

Misschien wel de grootste nieuwe toevoeging is Active Zone Minutes – een meting die rekening houdt met jouw hartslag in rust en leeftijd, en die alle soorten trainingen monitort die jouw hartslag verhogen. Het doel is om in de loop van een week 150 minuten in elke hartslagzone (vetverbranding, en cardio en piek gecombineerd) door te brengen. Het is een concept dat vergelijkbaar is met Intensity Minutes in Garmin Connect, en is gebaseerd op aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Veel andere fitness-apps geven een schatting van de beweegtijd, maar deze metingen zijn vaak gekoppeld aan voetstappen in plaats van hartslag en zijn daarom minder nauwkeurig voor activiteiten binnenshuis.

Conclusie

De Fitbit Charge 4 is een echte evolutie ten opzichte van zijn voorganger, en GPS is een uitstekende aanvulling die helpt de kloof tussen activity trackers en volwaardige sporthorloges te overbruggen. Het ontbreken van een kleurenscherm is niet zozeer een nadeel in het algemeen gebruik, maar maakt de verschillende wijzerplaten minder aantrekkelijk dan we zouden willen. De interface is uitstekend en biedt net genoeg informatie om nuttig te zijn, zonder ooit onoverzichtelijk te worden. Het is een moeilijk te vinden evenwicht, maar dat is op deze activity tracker goed geregeld. De bijbehorende app is ook geweldig, hoewel je moet investeren in Fitbit Premium om er echt het beste uit te halen.

Fitbit Charge 4 kopen?

De Fitbit Charge 4 activity trackers koop je eenvoudig online bij bol.com.

Veelgestelde vragen

Wat is een Fitbit Charge 4?

De Fitbit Charge 4 is een activity tracker die die bijhoudt hoeveel stappen je hebt gezet, welke afstand je hebt afgelegd, hoeveel calorieën je hebt verbrand, welke verdiepingen je hebt beklommen en hoeveel beweging je op een dag hebt gehad.

Is de Fitbit Charge 4 het kopen waard?

De Fitbit Charge 4 is de beste activity tracker van 2021. De Charge 4 heeft een strak ontwerp, een goede batterijduur en is waterdicht. Dankzij de toevoeging van GPS, Spotify-bediening, Fitbit Pay via NFC is het beter dan alle andere activity trackers.

Is de Fitbit Charge 4 waterdicht? Kan ik er mee zwemmen?

De Fitbit Charge 4 is waterdicht tot 50 meter. Je kunt met deze activity tracker gerust zwemmen, waterpoloën of douchen.

Kan ik de bandjes van de Fitbit Charge vervangen?

Je kunt het bandje van jouw Fitbit Charge heel eenvoudig vervangen. De bandjes zijn uitgerust met een ‘schuifje’ waarmee je het bandje kan vervangen.  Op Bol.com kun je mooie bandjes kopen om je Fitbit Charge naar smaak aan te passen.

Waar vind ik een handleiding voor de Fitbit Charge 4?

De officiële Nederlandse handleiding van de Fitbit Charge 4 kun je hier downloaden.

Bronnen

de Zambotti, Massimiliano, et al. “A validation study of Fitbit Charge 2™ compared with polysomnography in adults.” Chronobiology international 35.4 (2018): 465-476.

Benedetto, Simone, et al. “Assessment of the Fitbit Charge 2 for monitoring heart rate.” PloS one 13.2 (2018): e0192691.