Sporthorloge
fitness-tracker-koopgids-2020

Fitness Tracker – Best getest 2021

De beste fitness tracker van 2021 vind je in deze koopgids. We hebben de fitness horloges van Fitbit, Garmin, Huawei, Xiaomi en Samsung uitgebreid getest. Deze fitness trackers houden precies bij hoeveel je tijdens een training hebt getraind. Je kunt je stappen, afstand, hartslag en slaappatronen meten. Hierdoor is de voortgang makkelijk te volgen en wordt je extra uitgedaagd om je records te breken. De beste fitness trackers zijn eenvoudig aan te passen aan de band om je pols. Hoewel fitness trackers geen gegarandeerde manier zijn om gewicht te verliezen1 of je conditie2 te verbeteren, helpen ze je wel om je algehele prestaties in de gaten te houden. Er zijn zoveel activity trackers. We hebben ze voor je getest en vergeleken. Hier volgen de beste fitness horloges:

Beste fitness tracker: Fitbit Charge 4

De beste fitness tracker is de Fitbit Charge 4. Voor 119 euro is hij niet zo duur, en hij beschikt over een ingebouwde GPS en een uitgebreide gezondheidstracking. De Fitbit Charge 4 heeft ook een verbeterde slaapfunctie, ondersteuning voor draadloze betalingen en Spotify-bediening op het toestel. Bovendien is het toestel zwembestendig en heeft het een helder touchscreen display dat onmiddellijk reageert op vegen en tikken.

De Fitbit Charge 4 is onze top keuze onder de beste fitness trackers omdat het de belangrijkste functie introduceert die we misten op de Charge 4: GPS. De Charge 4 synchroniseert met een smartphone om je een kaart te tonen van je loopjes, wandelingen en andere buitenactiviteiten. Je ziet ook gegevens over tempo, hoogte, hartslagzones en verbrande calorieën. Nog beter is dat de app deze informatie over je route legt, zodat je kunt zien op welke stukken van je tocht je hebt gehijgd en gepuft.

beste fitness tracker consumentenbond
beste fitness horloge volgens de Consumentenbond

De Charge 4 maakt ook gebruik van een SpO2-pulsoximetriesensor om je beter inzicht te geven in slaappatronen. Bovendien is de Charge 4 de eerste fitnesstracker van Fitbit met contactloze Fitbit Pay-mogelijkheden. Als je op zoek bent naar een veelzijdige wearable met een brede verzameling functies, dan is dit het toestel dat je moet hebben. Onze Apple Watch Series 3 vs. Fitbit Charge 4 en Fitbit Versa 2 vs. Fitbit Charge 4 face-offs gaan ook in op de voordelen die je krijgt met een traditionele fitnesstracker boven een smartwatch. Lees hier onze uitgebreide review over de Fitbit Charge 4.

Beste fitness tracking smartwatch: Fitbit Sense

De Fitbit Sense is het vlaggenschip van het bedrijf die wordt geleverd met meer geavanceerde gezondheid en wellness-functies dat de Versa lijn. Niet alleen heeft het een ECG-sensor en bloed zuurstof lezing, maar de Sense heeft de mogelijkheid om electrodermale activiteit en huidtemperatuur te meten.

Elegante fitness tracker: Fitbit Sense 3

Als een van de beste fitness trackers, de Sense werkt met zowel iOS en Android, en wordt geleverd met on-board GPS, een native app store, Alexa en nog veel meer. Fitbit is niet langer alleen een merk met producten om onze stappen bij te houden: Fitbit-apparaten zoals de Fitbit Sense zijn ook uitstekende smartwatches.

Beste fitness tracker voor hardlopers: Forerunner 245

Garmin maakt de beste sporthorloges die je kunt kopen, en de Forerunner 245 is een van onze favorieten. Er zijn niet veel toeters en bellen, maar dit hardloophorloge is klein en licht met ingebouwde GPS en een kleurrijk scherm dat gemakkelijk te zien is in fel zonlicht.

Nog beter is dat de Forerunner 245 muziekopslag aan boord heeft, zodat je geen smartphone bij je hoeft te hebben als je naar muziek wilt luisteren tijdens het hardlopen. De 245 berekent ook uw V02 max score en biedt een hersteladviseur om u te laten weten hoe lang u moet rusten tussen de runs. Dit horloge gaat ook ongeveer een week mee met een opgeladen training, wat niet slecht is voor zo’n volledig uitgerust GPS-horloge. De menu’s van Garmin, zowel op het horloge als op de app, kunnen echter een beetje verwarrend zijn.

Goedkoopste fitness tracker: Amazfit Band 5

De Amazfit Band 5 is een fitnesstracker van $ 50 die veel van de belangrijkste functies belooft die te vinden zijn in de premium smartwatches van dit jaar, maar tegen een fractie van de prijs. Het heeft bloed zuurstof (SpO2) lezen, stress monitoring, hoge hartslag waarschuwingen, Amazon Alexa ingebouwd, het bijhouden van de slaap en diverse andere tools te vinden in high-end aanbod.

In onze tests waren de fitness- en slaaptracking op de Amazfit Band 5 goed, niet geweldig, maar respectabel voor de lage kosten terwijl ze nog steeds meer bieden dan andere trackers van zijn prijs. Beter nog, de 15-daagse levensduur van de batterij betekende dat we ons geen zorgen hoefden te maken over het steeds opladen van het apparaat.

Beste fitness tracker met slaap tracking: Fitbit Versa 3

De beste fitnesstracker voor het bijhouden van slaap is de Fitbit Versa 3, de volgende generatie van de Fitbit Versa 2. De belangrijkste upgrade van de Versa 3 is on-board GPS. Zelfs als je je telefoon thuislaat, kan de Versa nu (eindelijk) je locatie bijhouden tijdens trainingen buitenshuis. Een ronder en groter scherm is ook welkom.

Bovendien heeft de Versa 3 er een geweldige motiverende workoutfunctie bijgekregen: Active Zone Minutes. Active Zone Minutes werd geïntroduceerd met de Charge 4 en houdt bij hoeveel tijd je doorbrengt in de zones voor vetverbranding, cardio of piekhartslag tijdens het trainen. Uw doel is om elke week de door de AHA en WHO aanbevolen 150 actieve zoneminuten te verdienen. Lees hier onze ervaringen met de Fitbit Versa.

Beste fitness tracker dames: Garmin Vivoactive 4

Hoewel het een van de meest stijlvolle fitnesstrackers is die er zijn, zijn de kenmerken van de Garmin Vivoactive 4 meer dan huiddiep. Dit toestel heeft namelijk een uitstekende GPS, een hartslagmeter, slaapfunctie en een NFC-chip, zodat u het kunt gebruiken voor mobiele betalingen.

We vonden het ook leuk dat de Vivoactive 4 animaties op het scherm heeft voor workouts, waaronder yoga-, pilates-, cardio- en krachttrainingoefeningen. Het heeft ook ademhaling tracking en een pulse-oxymeter voor het bijhouden van bloed zuurstof verzadiging niveaus, evenals on-board muziekopslag. De geschatte batterijlevensduur van zeven dagen is ook vrij goed, maar die zal afnemen naarmate u de GPS meer gebruikt. Lees hier onze uitgebreide review over de Garmin Vivoactive 4.

De Vivoactive 4 is de beste allround fitness tracker. Voor de heren is de 45 mm versie het meest geschikt. De beste fitness tracker voor dames is de kleinere 40 mm Vivoactive 4S. De Vivoactive meet dagelijkse beweging, calorieverbruik, ademhaling, stress en zelfs vochtverlies.

Hoe je de beste fitness tracker kiest

Wanneer je een fitnesstracker koopt, moet je eerst jouw behoeften bekijken. Wat wilt je precies bijhouden? Als je hem alleen in de sportschool gebruikt om je stappen en je hartslag te tellen, is een eenvoudigere, minder dure fitnesstracker prima geschikt voor je.

Als je echter van plan bent meer buitenactiviteiten te ondernemen, zoals hardlopen of fietsen, wilt je misschien een fitnesstracker met ingebouwde GPS, zodat je nauwkeuriger kunt zien waar je naartoe gaat en waar je bent geweest. Fanatieke hardlopers en atleten kunnen ook onze pagina met beste sporthorloges bekijken.

Als je de fitnesstracker wilt gebruiken om te zwemmen, moet hij niet alleen waterdicht zijn, maar moet hij ook je baantjes in het zwembad kunnen bijhouden.

Veel van de beste smartwatches kunnen ook fitness workouts bijhouden en beschikken over extra functies zoals het beantwoorden van sms-berichten en het betalen van aankopen. Maar er zijn trade-offs. Smartwatches zijn over het algemeen duurder en hebben een kortere batterijlevensduur dan speciale fitnesstrackers.

Hoe we de beste fitnesstrackers testen

Voor elke nieuwe fitnesstracker evalueren we het ontwerp en het comfort; je moet het apparaat de hele dag kunnen dragen en we hebben gemerkt dat sommige grotere trackers niet goed passen om kleinere polsen. Als het apparaat een touchscreen heeft, kijken we hoe leesbaar het is, vooral in fel zonlicht. We kijken ook hoe gemakkelijk het is om door de menu’s van de fitnesstrackers te navigeren; je wilt niet door meerdere schermen moeten spitten om je muziek te veranderen als je aan het hardlopen bent.

We evalueren ook functies zoals het tellen van stappen en slaapmonitoring, afstandsberekeningen en, indien van toepassing, GPS en hartslagnauwkeurigheid. En we kijken hoe goed de beweringen van de fabrikant over de levensduur van de batterij standhouden tijdens praktijktests.

Ten slotte testen we hoe goed een apparaat samenwerkt met de bijbehorende app en evalueren we de ervaring van het gebruik van de twee samen. We kijken ook welke functies de app van het toestel ondersteunt, zoals coaching en dieetregistratie, en of het toestel gegevens kan synchroniseren met apps van derden, zoals MyFitnessPal.

Wat is de meest nauwkeurige fitnesstracker?

De meest nauwkeurige fitnesstracker is de Fitbit Charge 4. Dit fitness horloge liet maar een 3% afwijking zien in getelde stappen.

Hoe kies ik een goede fitnesstracker?

Zoek naar een apparaat dat automatisch uw hartslag, zwemstijl, afstand, tempo, slagen en rusttijden detecteert.

Hoe lang gaat de batterij mee?

De meeste Fitbit-apparaten kunnen tot vijf dagen onafgebroken worden gedragen zonder te hoeven worden opgeladen, en ze herinneren je eraan voordat het tijd is voor een oplaadsessie met batterijpictogrammen op het scherm, knipperende LED-lampjes en zelfs audio-prompts

Is een fitnesstracker het geld waard?

Ja, ze kunnen helpen. Fitnesstrackers kunnen je vertellen hoeveel calorieën je verbrandt, hoeveel stappen je zet, hoe ver je loopt, hoe je ’s nachts slaapt en nog veel meer.

Moet ik een fitnesstracker of een smartwatch kopen?

Als je er een nodig hebt om je vitale functies tijdens het sporten in de gaten te houden, ga dan voor een fitnesstracker. Als je een handigere manier nodig hebt om te communiceren terwijl je handen bezig zijn, kies dan een smartwatch. Of je een smartwatch of een fitnesstracker moet kopen, hangt af van welke van deze functies voor jou belangrijker zijn.

Bronnen

1 Cheatham, Scott W., et al. “The efficacy of wearable activity tracking technology as part of a weight loss program: a systematic review.” The Journal of sports medicine and physical fitness 58.4 (2018): 534-548.

2 Bender, Chelsea G., et al. “Measuring the fitness of fitness trackers.” 2017 IEEE Sensors Applications Symposium (SAS). IEEE, 2017.