Sporthorloge

Fitbit Versa 3 review: de beste Fitbit voor de meeste mensen

Fitbit Versa 3 review: deze fitbit activity tracker ziet er niet alleen goed uit, maar biedt ook tal van nuttige gezondheids- en activity tracker functies voor een goede prijs. We hebben de Fitbit Versa 3 uitgebreid getest. Het is de beste activity tracker die je kunt kopen met een scherp AMOLED scherm en veel gezondheidsfuncties zoals ingebouwde GPS, SpO2 monitoring voor een goede prijs.

Is de Fitbit Versa 3 het kopen waard?

De Fitbit Versa 3 is absoluut de moeite van het kopen waard: het is toch een van de voordeligste Fitbits op de markt, vooral als je op zoek bent naar een activity tracker en niet naar een sporthorloge. In tegenstelling tot de Fitbit Sense, een gezondheidssmartwatch met meer experimentele functies zoals ECG die in het dagelijks leven niet zo nuttig zijn, is de Versa 3 goed geprijsd en heeft hij alle functies die je van een activity tracker nodig zou kunnen hebben, waaronder een optische hartslagsensor, ingebouwde GPS, Active Zone Minutes, slaap bijhouden en meer.

Fitbit Versa 3 kopen?

De Fitbit Versa 3 koop je gemakkelijk via bol.com. Je krijgt dan 30 dagen bedenktijd en kunt altijd je Fitbit gratis retourneren.

VoordelenNadelen
✔️ Elegant ontwerp? Beperkte App tov Apple Watch
✔️ Zeer goede activity tracking
✔️ Lange batterijduur
✔️ Prijs-kwaliteit verhouding

Fitbit 3: ontwerp

Fitbit Versa 3: elegant ontwerp
Fitbit Versa 3: elegant ontwerp

De Fitbit Versa 3 ontleent zijn inspiratie aan de Fitbit Sense en dat is geen geheim, het is zelfs door Fitbit zelf meegedeeld. Het nieuwe en vernieuwde horloge ziet er uitgesproken Fitbit-achtig uit en verbetert het ontwerp van de Fitbit Versa 2. Je krijgt nog steeds de rechthoekige vorm van de behuizing, maar dit keer zijn de hoeken meer afgerond en voelt alles gewoon zachter en meer ovaal aan in het algemeen.

De Fitbit Versa 3 heeft een groter scherm dan zijn voorganger (respectievelijk 40 mm vs 35 mm) en het scherm versmelt beter met de rand, waardoor je de indruk krijgt dat het eigenlijk groter is dan het in werkelijkheid is. De aluminium behuizing van de Versa 3 is maar een fractie dikker en langer dan die van de Versa 2, maar het AMOLED scherm, met een resolutie van 336 x 336 pixels, geeft de Versa 3 beslist het concurrentievoordeel ten opzichte van de Versa 2.

Fitbit 3: draagcomfort

De nieuwe Fitbits, waaronder de Versa 3 en de Fitbit Sense, zijn voorzien van de Infinity Band, een volledig siliconen bandje dat gemakkelijk om te doen is, zelfs met maar één hand. In de doos zitten zowel kleine als grote bandjes, dus ook als je grote polsen hebt, hoef je geen apart bandje te kopen. Dat gezegd hebbende, ik heb een vrij grote pols en ik vond het kleine bandje nog steeds ruim genoeg.

De Fitbit Versa 3 maakt gebruik van een touchscreen plus een knop navigatiesysteem, maar in tegenstelling tot de fysieke knop die op de Versa 2 zit, maakt de Versa 3 gebruik van een ‘inductieve’ knop, die meer is van een touch-gevoelige inkeping op de behuizing in plaats van een knop. Deze knop zit een beetje onder de rand van de behuizing en je moet ‘onder’ het horloge drukken als je er iets mee wilt doen.

Dit is niet alleen een beetje onhandig om de juiste plek te vinden, maar ik vond de haptische feedback ook een beetje traag. Het resultaat was dat ik het scherm steeds drie keer aan en uit moest zetten als ik het tot leven wilde brengen. Ik waardeer de knop heeft veel potentieel en het is mogelijk beter voor de integriteit van de behuizing, maar het moet worden verfijnd voordat het zijn volledige potentieel bereikt.

Aan de positieve kant, het scherm is responsief en scherp, misschien niet helemaal zo als het scherm op de Zepp E, maar zeker goed genoeg in de meeste gevallen. Het is levendig, de kleuren zijn knallend en over het algemeen gemakkelijk af te lezen.

Fitbit Versa 3: activiteiten tracken

Fitbit Versa 3: hartslagmeting
Fitbit Versa 3: hartslagmeting

De Fitbit Versa 3 heeft 20 activiteitsprofielen aan boord en beschikt ook over ingebouwde GPS en geheugen voor het offline luisteren naar muziek, wat betekent dat deze Fitbit eindelijk een echte offline, telefoonvrije trainingservaring buitenshuis kan bieden. De sportprofielen omvatten de meeste van de belangrijkste type activiteiten zoals hardlopen, fietsen, wandelen etc. en ook een aantal meer obscure zoals bootcamp, kickboksen en trapklimmen.

De beschikbare trainingsprofielen op de Fitbit Versa zijn (in alfabetische volgorde) Fiets, Bootcamp, Circuit training, Elliptical, Golf, Wandelen, Interval workouts, Kickboksen, Vechtsport, Pilates, Hardlopen, Spinning, Trappenklimmer, Zwemmen, Tennis, Loopband, Wandelen, Gewichten, Workout en Yoga. Let op: hoewel de Versa 3 bepaalde gegevens registreert (bijv. het bijhouden van rondes/afstanden in zwembaden) wanneer de Versa 3 wordt gedragen om te zwemmen, wordt de hartslag niet geregistreerd. 

De Fitbit Versa 3 is ook in staat om workouts automatisch bij te houden dankzij de SmartTrack functie. Er is ook Active Zone Minutes, een systeem dat de hartslag bijhoudt en controleert of je ten minste 150 minuten per week aan activiteit van gemiddelde intensiteit of 75 minuten aan krachtige activiteit hebt gedaan. Deze functie is automatisch en vereist geen interactie van de gebruiker (behalve bewegen natuurlijk), ideaal voor mensen die de neiging hebben te sedentair te zijn en een geheugensteuntje nodig hebben om zo nu en dan te bewegen.

Fitbit Versa 3: GPS en hartslag nauwkeurigheid

Fitbit Versa 3: Active Zone Minutes
Fitbit Versa 3: Active Zone Minutes

De Fitbit Versa 3 maakt gebruik van de nieuwe PurePulse 2.0 hartslagsensor, dezelfde als die in de Fitbit Sense. Het is niet verrassend dat het nog steeds een polsgebaseerde optische hartslagsensor is, die acceptabele hartslagmetingen geeft. De PurePulse 2.0 sensor en het bijbehorende algoritme zijn afgestemd om HR-niveaus goed bij te houden voor alledaagse mensen, maar het is niet in staat om nauwkeurige metingen te geven in een breed spectrum van hartslagniveaus.

Als je een getrainde atleet bent en een zeer lage hartslag in rust hebt, kan dat de sensor van de Versa 3 op het verkeerde been zetten. Hetzelfde geldt voor snel veranderende hartslagniveaus: afwijkingen van de norm zullen de sensor en het algoritme op het verkeerde been zetten. Voor dagelijkse tracking en dingen zoals Active Zone Minutes is de HR-sensor over het algemeen prima.

De GPS-chip werkt prima en zal uw positie met relatieve nauwkeurigheid bijhouden wanneer u buiten traint. Het is niet vergelijkbaar met de Garmin Fenix 6 Pro of de Garmin Forerunner 745, maar het GPS signaal zal niet zonder reden wegvallen. De Versa 3 zal soms laten zien dat je van de weg afging terwijl dat in werkelijkheid niet zo was, maar deze problemen zullen de prestaties niet al te veel beïnvloeden.

Fitbit Versa 3: GPS
Fitbit Versa 3: GPS

Fitbit Versa 3: slaap tracking en fitbit app

Naast het bijhouden van fysieke activiteiten houdt de Fitbit Versa 3 onder andere ook slaap, bloedzuurstofgehalte en huidtemperatuur bij. Net als alle andere functies van deze smartwatch worden al deze meetwaarden automatisch bijgehouden, je hoeft het horloge alleen maar te dragen. Na het dragen van de Versa 3 voor ten minste drie keer tijdens het slapen, zal het u ook een slaap score geven op basis van de lengte van de slaap, de hoeveelheid REM en diepe slaap die u had en uw slapende hartslag.

Alle details over de slaap, en al het andere dat door de Versa 3 wordt gemeten, kunnen verder worden onderzocht in de Fitbit-app. In de app vind je in één oogopslag een overzicht van al je activiteiten van die dag (bv. genomen stappen, verbrande calorieën, enz.) en andere info zoals hoeveel dagen je deze week hebt gesport, hoeveel gewicht je hebt gewonnen/verloren, enz. Het is echt gebruiksvriendelijk en ongecompliceerd en het richt zich op basisgezondheidszaken in tegenstelling tot hardcore sportmetriek.

Fitbit Versa 3 bandjes

Op zoek naar een Fitbit Versa Smartwatch bandje? Een groot aanbod Fitbit Versa 3 bandjes vind je op bol.com

Conclusie

De Fitbit Versa 3 is een zeer plezierige fitness smartwatch. Het biedt meer functionaliteit en een beter uiterlijk dan zelfs de beste fitnesstrackers, maar het is misschien niet zo slim en nauwkeurig als de Apple Watch Series 5. Die vergelijking is misschien niet eerlijk, want de Fitbit Versa 3 biedt al zijn geweldige functies voor veel minder dan de Apple Watch 5.

De Versa 3 is een goed afgeronde aanbieding van Fitbit en wordt geleverd met ingebouwde GPS, in-app workout intensiteitskaart, PurePulse 2.0 optische hartslagsensor en de Active Zone Minutes-functie om je fitnessactiviteiten te volgen, zelfs wanneer je niet actief workouts aan het loggen bent. De Fitbit Versa 3 heeft ook een ingebouwde luidspreker en microfoon om snel telefoongesprekken aan te nemen, gesprekken naar voicemail te sturen en het belvolume aan te passen – al zie je er dan wel uit als een ‘speciale’ agent, als je begrijpt wat we bedoelen.

Gezien de vraagprijs is de Fitbit Versa 3 zeker een goede koop. Mocht je er een vinden voor een gereduceerde prijs – wat vroeg of laat onvermijdelijk zal gebeuren – dan raden we je aan er een aan te schaffen, zelfs als je al een Versa 2 hebt. Voor de beste prijzen, check deze roundup van de beste goedkope Fitbit deals.

Alternatief voor Fitbit Versa 3

De nieuwe Garmin Venu Sq lijkt griezelig veel op de Fitbit Versa 3 en heeft ook dezelfde doelgroep. Het scherm van de Garmin is kleiner en minder gedetailleerd en de gebruikersinterface is iets minder – zeg maar – modern, maar de basisversie, zonder muziek, is goedkoper dan de Versa 3, voor het geval de prijs een zorg voor u is.

Er is ook de Apple Watch SE, of Apple Watch ‘Light’ zoals we hem graag noemen, die duurder is dan de Versa 3 maar het is een Apple Watch dus hij is wat preciezer dan de Fitbit. De Apple Watch SE heeft geen gedetailleerde slaap tracking of bloedzuurstof monitoring zoals de Versa 3 maar biedt de basis prima.

Laten we ook de Fitbit Sense niet vergeten, het vlaggenschip van Fitbit’s wearable. Het ontwerp van de twee horloges is vrijwel identiek en ze zijn beide uitgerust met hetzelfde scherm en bijna allemaal dezelfde sensoren. De Sense is echter uitgerust met een paar extra gezondheidssensoren en apps, namelijk de ECG-sensor en de stressmetende EDA Scan-app. De Sense kan je ook een ‘Stress Score’ geven. De extra gezondheidssensoren en apps kosten je echter wel €100/$100 meer.

Wat kost een Fitbit Versa?

De Fitbit Versa kost 189 op Bol.com. Je krijgt dan 30 dagen bedenktijd en kunt de Fitbit gratis retourneren (tip!).

Kun je berichten ontvangen op de Fitbit Versa?

Ja, je kunt berichten ontvangen op de Fitbit Versa. Tik op de afbeelding van je apparaat >Meldingen. Volg de instructies op het scherm om je Fitbit-apparaat aan je telefoon te koppelen. Kies het soort meldingen dat je wilt ontvangen. Tik op App-meldingen en kies de apps waarvan je meldingen wilt ontvangen.

Wat is het verschil tussen Fitbit Versa 2 en Versa 3?

Het grootste verschil is het formaat van het scherm. Hoewel de Versa 3 maar 0,68 millimeter hoger is, is het scherm met een diagonaal van 1.58 inch wel 0.24 inch groter dan het Versa 2 scherm. … Ook is de Versa 3 11,5 gram lichter dan de Versa 3.

Welke Fitbit kun je het beste kiezen?

De Fitbit Versa 3 is met stip één van de beste activity trackers die je op dit moment in je bezit kunt hebben. Hij heeft een aantal functies die gericht zijn op sporten, zoals een hartslagmeter, begeleid ademen, het bijhouden van je zwemprestaties en verbeterde meldingen

Hoe kun je het bandje van de Fitbit Versa vervangen?

Je kunt het bandje van jouw Fitbit Versa heel simpel vervangen. De bandjes zijn uitgerust met een ‘schuifje’ waarmee je het bandje kan vervangen. Stap 1 : Leg de smartwatch zo neer dat de achterkant boven ligt. Stap 2 : Schuif het pinnetje aan de kant en je kunt dan zo het bandje uit het horloge schuiven.

Bronnen

de Zambotti, Massimiliano, et al. “A validation study of Fitbit Charge 2™ compared with polysomnography in adults.” Chronobiology international 35.4 (2018): 465-476.

Cadmus-Bertram, Lisa A., et al. “Randomized trial of a Fitbit-based physical activity intervention for women.” American journal of preventive medicine 49.3 (2015): 414-418.