Sporthorloge
voeding-macro-ingredienten.jpg

Hoe kun je je sporthorloge gebruiken om calorie inname te plannen?

Fitter worden, sterker worden of afvallen, allemaal doelen waarbij sport en voeding de grootste factoren zijn. Het bijhouden van je calorie inname en het tracken van je beweging is belangrijk om bepaalde doelen te bereiken. Tegenwoordig hoef je niet meer met een rekenmachine, pen en papier bij te houden hoeveel je eet en hoeveel calorieën daarin zitten. Verschillende apps en tools helpen jou bij het bereiken van jouw doel. Een sporthorloge is een goed hulpmiddel om je dagelijkste activiteit te meten en om in te schatten hoeveel calorieën je verbruikt. Om er ook voor te zorgen dat je niet te veel calorieën inneemt, kun je ter ondersteuning een voedingsapp gebruiken. 

Functies van een sporthorloge

Het aanbod sporthorloges is tegenwoordig oneindig, het uitzoeken ervan wordt daardoor niet makkelijker. Welke functies zijn het belangrijkste en onmisbaar om het doel te bereiken? Veel functies kunnen een toevoeging zijn, maar dan speelt het budget een belangrijke rol. Sporthorloges variëren enorm in prijs, van €35 tot €535, de verschillen zijn groot en de mogelijkheden ook. Wij leggen je uit welke drie functies cruciaal zijn voor een sporthorloge.

Schatting calorieverbranding

Sporthorloges meten allerlei waarden en gebruiken deze om in te schatten hoeveel calorieën jij verbrandt tijdens een workout. Hartslag, beweging en soms zelfs GPS zorgt ervoor dat het horloge een goed beeld krijgt van de activiteit die jij doet. Op basis hiervan wordt een calorieverbruik bepaald en dit wordt weergegeven op het horloge. Zo kun jij makkelijk jouw kcal behoefte berekenen en je calorie inname bepalen.

Activiteitsniveau bijhouden

Een sporthorloge wordt niet alleen gebruikt tijdens een training of workout, maar kan de hele dag door gedragen worden. Je verbrandt namelijk niet alleen calorieën met sporten. Het lichaam heeft voeding nodig om te kunnen functioneren, hierdoor worden calorieën verbrand. Jouw lichaam is de hele dag bezig met alle functies om ervoor te zorgen dat jij ademt, bloed rondgepompt wordt, spieren kunt gebruiken en nog veel meer. Ook de kleine stukjes die je misschien loopt op een kantoor of tijdens je werk, verbranden calorieën. Zodra jij het sporthorloge de hele dag door draagt, krijg je een beter beeld van de totale caloriebehoefte. Ook hier kun je jouw voeding op aanpassen, zodat jij goed en snel resultaat begint te zien.

Doelen stellen

Een andere belangrijke functie van een sporthorloge is het bijhouden en stellen van doelen. Wil je elk uur minstens 5 minuten bewegen? Dan kun je dit instellen op een sporthorloge. Wanneer het uur bijna om is en je nog niet bewogen hebt, krijg je een melding. Ook kun je een stappendoel instellen, het aanbevolen aantal stappen per dag ligt tussen de 8.000 en 10.000. Een sporthorloge geeft je dagelijks feedback over je activiteit, dit kan voor extra motivatie zorgen om actief te blijven.

Voeding bijhouden

Naast voldoende bewegen, is voeding een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Een ongezond dieet is namelijk bijna niet te compenseren. Door je voedselinname bij te houden, zie je hoeveel calorieën ergens inzitten en leer je meer over voedingsstoffen. Een gezond voedingsschema kan op verschillende manieren ingedeeld worden. Over het algemeen zul je de eiwitten, koolhydraten en vetten bij gaan houden, in combinatie met de hoeveelheid calorieën. Met bepaalde apps wordt dit voor jou geteld en hoef je zelf alleen maar wat en hoeveel je eet in te vullen. Wel is het handig om te weten hoe de verdeling macronutriënten ongeveer moet zijn en waar ze voor dienen.

Eiwitten

Eiwitten worden ook wel de bouwstenen van je spieren genoemd. Spieren moeten herstellen na een krachttraining of workout. De eiwitten moeten weer aangevuld worden om het herstel en de groei te bevorderen. Ook hebben ze een functie bij het vormen van antilichamen tegen infecties en virussen.

Voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten bevatten van nature veel eiwitten. Voeg deze toe aan je voedingsschema om je spieren optimaal te laten herstellen en groeien. Daarnaast kan de eiwitbehoefte worden aangevuld met eiwitpoeders, proteïne shakes en andere eiwitrijke snacks. Deze producten zijn vaak niet geschikt voor veganisten, de producten worden gemaakt van bijvoorbeeld een wei-eiwit, onderdeel van de kaasproductie. Echter, er zijn merken die vegan proteïne poeder produceren, dit is volledig plantaardig en geschikt voor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie.  

Koolhydraten

Als we het over energie hebben, dan zul je vaak het woord koolhydraten horen vallen. Koolhydraten zijn dé primaire energiebron die voornamelijk gebruikt wordt voor de hersenen en tijdens inspanningen. Ook wordt de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd door het consumeren van koolhydraten. Koolhydraten bevatten veel voedingsvezels wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en zorgt voor langdurige energie.

Koolhydraten zijn veel te vinden in volkoren producten, brood en pasta zijn goede energiebronnen voor een stevige workout. Ook peulvruchten, bladgroenten en wortelgroenten bevatten veel koolhydraten die je kunt toevoegen aan je voedingsschema. Noten, zaden en volle granen bevatten ook koolhydraten, maar worden meestal toegevoegd ter aanvulling van vetten en eiwitten.

Vetten

Het laatste macronutriënt is vet, deze geconcentreerde bron van energie wordt vaak opgeslagen voor toekomstig gebruik. Bepaalde vitamines worden opgenomen via vet, waarvoor het dus nodig is om vetten binnen te krijgen. Een veelvoorkomende taboe is dat vet slecht is voor de gezondheid. Er zijn natuurlijk slechte vetten, maar ook genoeg gezonde vetten die het lichaam nodig heeft.

De gezonde vetten vind je bijvoorbeeld in vette vis, zoals zalm, makreel of haring. Noten en zaden bevatten ook veel gezonde vetten, vooral walnoten zijn een goede plantaardige bron voor plantaardige omega 3-vetten. Daarnaast kun je vetten implementeren via avocado’s, plantaardige oliën of volle zuivelproducten.

Alle drie de macronutriënten moeten verwerkt worden in een uitgebalanceerd dieet. Samen houden ze het lichaam gezond en zorgen ze ervoor dat het lichaam goed functioneert. De juiste balans is afhankelijk van leeftijd, geslacht, algemene gezondheid en fysieke activiteit. Een sporter zal bijvoorbeeld meer eiwitten eten om de spieren te laten herstellen. Het gebruik van een sporthorloge en voedingsapp helpt bij het bijhouden van je calorie inname en gebruik. Zo blijf je consistent en behaal je sneller de gewenste fitnessdoelen.

Add comment